Info

OPGELET! De MTB Marathon Amerongse Berg 2023 is gepland op zaterdag 23 september

ALGEMENE INFORMATIE

De MTB Marathon Amerongse Berg staat dit jaar gepland voor zaterdag 23 september . De wedstrijd zal weer grotendeels gelijk zijn aan de 2022 editie met een ronde van ca 30 km en 600 hoogtemeters,  in een mix van bestaande route en voor deze wedstrijd vrijgestelde paden.
 

Stichting +BUS en Staatsbosbeheer ontvangen cheque van de Lionsclub Utrechtse Heuvelrug

CONTACT

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar:

LOCATIE

De marathon wordt verreden op de Amerongse Berg. Nabij het parcours is parkeergelegenheid. De toerit naar het parkeerbos is direct vanaf de N225 tussen Amerongen en Elst ter hoogte van Elsterstraatweg 13 (Elst) en wordt met borden aangegeven.. Daar wordt je door parkeerwachten naar de parkeerplaatsen geleid. Vanaf de parkeerplaatsen zijn bordjes richting het startgebied. In het startgebied staat een informatietafel van de organisatie. Ook staan er enkele dixies. Om iedereen een kans te geven de auto te parkeren, verzoeken wij iedereen de aanwijzingen van de organisatie op te volgen.

HET GOEDE DOEL

De netto-opbrengst zal dit jaar wederom worden besteed aan goede doelen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In 2022 was de totale opbrengst na aftrek van de kosten ruim €11.200,-. Staatsbosbeheer besteedt haar gedeelte van de opbrengst voor de bouw van een nieuwe vogelkijkhut op het Leersumse Veld die ook toegankelijk is voor rolstoelen en rollators. De andere helft gaat naar de Plusbus Utrechtse Heuvelrug (https://plusbusuh.nl/). Deze groep vrijwilligers organiseert voor ouderen iedere dag begeleide uitstapjes naar musea, steden, rondvaarten of rondritten of andere bezienswaardigheden en bevordert daarmee ontmoeting en sociaal contact. Met de financiële bijdrage kan de Plusbus over enkele jaren weer een nieuw bus aanschaffen.

HISTORIE

De MTB Marathon Amerongse Berg is één van de oudste MTB marathons van Nederland. De eerste editie vond plaats in 2005 en kreeg bekendheid onder de naam MBC-cyclo. De marathon werd georganiseerd door Stichting Mountainbike Promotie Nederland (onder leiding van Huub Claessens en Leo Versteeg) samen met de vrijwilligers van Lions Club Utrechtse Heuvelrug.  De inzet is altijd geweest om de volledige nettowinst te doneren aan projecten en goede doelen in de regio. Zo heeft de marathon ook bijgedragen aan het ontstaan van de nieuwe MTB routes op de Utrechtse Heuvelrug. Nadat er in 2008 en 2009 geen marathon plaatsvond vanwege problemen met vergunningen, kwam er in 2010 toch een doorstart.  Na 2016 besloot Stichting Mountainbike Promotie zich terug te trekken uit de organisatie. Inmiddels waren er sinds 2013 grote stappen gezet voor nieuwe MTB routes met veel singletrails. Dit door een samenwerkingsverband van vele partijen (Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug). Dit resulteerde onder andere in een geheel nieuwe MTB route bij de Amerongse Berg. Na een kort gesprek werd eind 2016 besloten een samenwerkingsverband aan te gaan met de populaire SforZ MTB marathoncup. Hierbij werd besloten de MBC Cyclo op te schalen naar een volwaardige marathon. Er kwam, mede door de nieuwe MTB routes, een nieuwe langere ronde van circa 30 km. Hierdoor kon het aantal deelnemers worden opgeschaald van 500 naar 800. Ook kwam er een nieuwe naam. In 2019 kon wederom een grote verandering worden doorgevoerd in de route, waarbij er werdt gestreefd naar een mix van brede paden en singletrails met een optimale doorstroming voor zowel minder snelle als snellere deelnemers. 

Partners en Sponsoren

Naast alle vrijwilligers, wordt de MTB Marathon Amerongse Berg ook ondersteund door de volgende partners:

Van der Kooij Telecommunicatie voor het beschikbaar stellen van portofoons

Het rijwielpaleis zorgt voor de sportdrank, tent, podium en repatieservice

Toyota dealer Van Gent uit Veenendaal stelt 2 onmisbare terreinwagens beschikbaar.